Ruta dels castells del riu Sió a la Segarra

La Ruta dels Castells de l’Sió discorre bàsicament per una zona plana solcada pel riu Sió, amb un recorregut de gairebé 42 km. El punt de partida i arribada és Cervera.

La comarca de la Segarra és coneguda com la “terra de castells” pel gran nombre de fortificacions que s’alcen. Als segles XI-XII en aquest lloc, creuat per la vall del riu Sió, es dibuixava la frontera entre els comtats catalans cristians i el Al-Andalus àrab.

Durant la reconquesta a mitjan segle XI, la riba del riu Sió va ser conquistada als àrabs i repoblada. A l’convertir-se en zona fronterera entre els regnes van començar les construccions dels castells i esglésies per garantir la presència cristiana i la difusió de l’culte. D’aquesta forma el riu Sió esdevé espai de frontera en aquestes terres, a més d’àrea de comunicació social, cultural i econòmica.

La ruta com és lògic discorre seguint la llera del riu Sió que dóna nom a la mateixa, a la comarca de la Segarra. El riu Sió no ha estat molt conegut tradicionalment, però malgrat el seu escàs cabal és un riu llarg i s’ha convertit en un espai de frontera en la història d’aquestes terres, oferint-nos una visió històrica de les construccions entre finals de segle X i principis de l’XII. El Sió neix a Gàver, municipi d’Estaràs, a l’Alta Segarra, travessa la Segarra, l’Urgell i la Noguera i desemboca al riu Segre a l’altura de Balaguer. Té aproximadament uns 77 km de longitud.

El riu Sió determina un recorregut temàtic que coincideix plenament amb les línies de frontera que es creen a la Marca Superior cap a finals de segle X i començaments de l’XI i que dibuixen un paisatge històric i monumental molt característic. En època de reconquesta es van proliferar torres de defensa i posteriorment, nuclis urbans.

El riu a banda de convertir-se en obstacle natural que delimitava la frontera es va utilitzar com a força motriu per moure diferents molins de farina, de manera que es van fer captacions hidràuliques en diferents punts de l’recorregut.

En els diferents trams de la ruta es poden trobar diversos castells visitables i llocs amb un alt valor monumental.

- OFERTES -

ALLOTJAMENT EN HABITACIÓ DOBLE
ESMORZAR
COPA DE BENVINGUDA
*Música en directe dissabtes segons programació

140€ / nit

RESERVAR SPA PER A DUES PERSONES
Per gaudir de l’Spa, cal fer una reserva prèvia mitjançant una trucada al telèfon 97 355 65 22 o un correu electrònic a info@elforndefreixenet.com
(servei no inclòs en el preu de la reserva de l’habitació)

En El Forn te ofrecemos una estancia inolvidable